Spring naar inhoud

Maar daar kunnen wij toch niets aan doen?

Het Westen had beslist meer tegen de oorlogen in Syrië, Libië, Yemen en Sudan kunnen doen als het, in plaats van een of meer partijen in het conflict te steunen met wapens en geld of door wapens aan ze te verkopen, veel eerder druk had gezet op de strijdende partijen (in het geval van Syrië op het regime van Assad dat zich ook ruim voor de volksopstand al zo bizar schofterig gedroeg jegens de eigen bevolking door eruit gevluchte eigen Koerden niet meer terug te willen nemen en ze niet te beschouwen als eigen volk dat de EU daar al veel scherper op had moeten reageren). Dat geldt natuurlijk ook voor Rusland en China. De stilte is oorverdovend. De middelen zijn er maar de politieke wil ontbreekt, vanwege machtshonger en geldzucht.

Dat geldt ook voor de armoede in de Derde Wereld. Het Westen zou veel meer moeten en kunnen doen tegen corruptie, armoede, honger en inkomensongelijkheid dan het doet. Gegeven die kloof tussen arm en rijk zou, op dit moment, Jeff Bezos in z’n eentje een groot deel van het probleem op kunnen lossen. Maar de politieke wil ontbreekt. Dat hij niet doet wat Bill Gates wél doet zegt veel over het verschil tussen de twee, maar dat is off-topic.

We hebben veel van deze ellende niet alleen veroorzaakt met eeuwen kolonialisme, we houden die nog steeds in stand en veroorzaken ‘m iedere dag opnieuw door ons niet op dit daadwerkelijke probleem, maar op bestrijding van de symptomen ervan te richten.

Zolang we dat doen zullen die vluchtelingen blijven komen.

facebook twitter